Det er blevet stadig mere populært at flyve med droner, og i dag kan stort set alle skaffe sig en drone med et par klik på nettet.

I 2004 lavede Trafikstyrelsen en række regler for luftfart med ubemandede luftfartøjer på under 25 kg, men hvordan ser reglerne ud i dag?

Opdatering på drone reglerne

I Trafikstyrelsens ”B-L 9-4 Bestemmelser om luftfart med ubemandede luftfartøjer” er der fokus på, at andre personers liv og ejendom ikke sættes i fare i forbindelse med flyvning af droner. De opstillede disse retningslinjer, som skulle overholdes ved droneflyvning:

  • Minimum afstand til offentlige flyvepladser: 5 km
  • Minimum afstand til bymæssig bebyggelse: 150 m
  • Minimum afstand til større offentlig vej: 150 m
  • Flyvehøjde med må ikke overstige: 100 m

Bymæssig bebyggelse er et lidt spøjst begreb, men er defineret som et område, der hovedsagelig anvendes til beboelse, industri eller fritidsaktiviteter. Der skal bo 200 indbyggere, og parker og strande betragtes også som bymæssig bebyggelse. En større offentlig vej betyder bare en vej, som har et vejnummer.

Disse regler fra 2004 gælder stadigvæk, men fordi droner blev mere og mere populære, tilføjede Trafikstyrelsen i 2013 nogle flere regler til de allerede eksisterende. Det blev vedtaget, at en pilot altid skal kunne fjernstyre eller programmere dronen, og derudover skal piloten også altid kunne se den under flyvning. En række afstandspunkter som dem fra 2004 blev også tilføjet.

  • Minimum afstand til uheldssteder: 200 m
  • Minimum afstand til politistationer, fængsler og arresthuse: 150 m
  • Minimum afstand til kongehusets ejendomme: 150 m
  • Minimum afstand til militære områder: 150 m

Dispentationsmuligheder

Der kan dog søges dispensation til de ovenstående regler, hvis dronen skal anvendes til test, forskning eller kommercielle formål. For at modtage dispensation skal man udarbejde en såkaldt driftshåndbog, hvor man beskriver sikkerhedsmæssige procedurer og uddannelsesprogrammer til piloterne for at sikre, at dronepiloterne har modtaget den rette træning til at kunne styre en drone i et område med bymæssig bebyggelse.

I den forbindelse har det en væsentlig betydning, hvilken model du anvender. Om det er den nye DJI Phantom 3 eller eksempelvis en af 3D Robotics mange modeller. Alle droner har hver deres funktionalitet, brugervenlighed og krav til dig som pilot.

Hos Trafikstyrelsen kan du læse om hvordan du søger dispensation og hvordan du kan blive en godkendt operatør. Generelt er det hos dem du skal finde alle de officielle svar om regler eller stille dine spørgsmål.